Hledáte ideální jídelníček na hubnutí? Každý organismus potřebuje něco jiného. Jestliže si necháte udělat podrobnou analýzu vašeho těla, budete nejen vědět, kolik tuku, vody či svaloviny máte v těle, ale následně je možné i vytipovat přesné potraviny, po jakých budete hubnout.
Jídelníček na hubnutí vám může být stvořen na míru odborným výživovým specialistou.
Bez snídaně ani krok!
Ne, bez snídaně skutečně neopouštějte domov, protože je nejdůležitějším jídlem dne. Dodá vám dostatek energie k fungování po celý den. Trávení nastartuje voda nebo vlažný bylinkový čaj.
K snídani si dopřejte po domácku připravené müsli nebo obilnou kaši. V časové tísni nebo při nechutenství zkuste tekutou snídani, připravenou z rozmixovaného ovoce a vody. Do směsi si můžete přidat ovesné vločky, bílý jogurt, chia semínka, lněná semínka apod. dobrou snídaňovou službu vám prokáží také oblíbená vejce na různé způsoby. Vejce doplňte zeleninou, celozrnným pečivem.
Příklad jídelníčku ke snídani:
Toasty FIBROKI s tvarohovou pomazánkou a jarní cibulkou
Ingredience:
- 2 ks sójových toastů FIBROKI
- měkký netučný tvaroh 70 g
- bílý jogurt 30 g
- naťová cibulka 50 g
- sůl
Jogurt s ovocem a vlákninou FIBROKI
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce vlákniny FIBROKI
- bílý jogurt 150 g
- ananas 100 g
- borůvky 50 g
Svačiny
Obecně se doporučuje na svačinu kousek ovoce nebo zeleniny. Ovoce by se mělo konzumovat spíše v dopoledních hodinách. Na svačinu se zakousněte do meruněk, jahod, mandarinek, pomerančů, ananasu, grapefruitu apod.
Odpolední svačinu zaměřte na zeleninu s kouskem celozrnného pečiva, dalamánku nebo s knäckebrottem. Vhodné je doplnění zeleniny sýrem mozzarellou, cottage cheesem, tvarohem, tvrdým sýrem do 30% tuku.
Příklad jídelníčku ke svačině:
Mrkvový salát s olivami
Ingredience:
- mrkev
- zelené olivy
- olivový olej
- pepř
Postup:
Mrkev nastrouháme nahrubo a přidáme zelené olivy, olivový olej a pepř.
Obědy
Pochutnejte si na rybách či masu a nezapomeňte na vhodné přílohy. Jezte celozrnné těstoviny, rýži, brambory a hlavně luštěniny. Masa si dopřávejte libová, nesmažte je na oleji. Připravujte si kuřecí, krůtí, telecí a libové hovězí maso. Do jídelníčku zařaďte i ryby. Jídla ochuťte kořením a bylinkami.
Ukázka jídelníčku k obědu:
Kuře pečené na ananasu
Ingredience:
- 1 kuře
- 2/3 hrníčku vody
- 500 g ananasu
- 2 lžičky grilovacího koření
- 2 lžičky himalájské soli
- špetka muškátového oříšku
Postup:
Kuře důkladně omyjeme, okořeníme, vložíme do zapékací misky, podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů s víkem. Kuře během pečení průběžně poléváme. Zhruba po jedné hodině víko sundáme, položíme dnem na dřevěné prkénko a vložíme do něj ananas. Kuře přendáme do víka a zapečeme na 30 – 45 minut. Podáváme s rýží.
Lehká a výživná večeře
Večer se rozhodně nezanedbávejte. Zkuste rybu nebo maso se zeleninou. Výborně poslouží i obložený talíř s kouskem šunky, sýra, celozrnného pečiva či zeleninou. Dobrý bude i zeleninový salát s pečivem.
Ukázka jídelníčku na zdravou večeři:
Čočka ala guláš
Ingredience:
- 2 cibule
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1/2 polévkové lžíce čubrici
- ½ čajové lžičky guzum (to co voní jako máta)
- pepř
- sůl
- 150 g rajčatového protlaku
- slunečnicový nebo olivový olej
- čočka.
Postup:
Podusíme nakrájenou cibulku, přidáme jemně nakrájený česnek, 250 g čočky a všechno koření. Přilijeme 1 litr vody a necháme vařit, až se voda vyvaří do hustoty guláše.