Žlučníková dieta: vhodné potraviny

Žlučník patří mezi orgány zažívacího ústrojí a najdete ho na pravé straně břicha, na spodní straně jater v „podžebří“. Pokud pociťujete bolest v pravém podžebří, cítíte se po tučném nebo ostrém jídle těžce nebo máte zažívací problémy, pusťte se do žlučníkové diety.

Lékaři doporučují žlučníkovou dietu v případech žlučníkových kamenů, zánětu žlučníku, nádorech žlučníku a při žlučníkové kolice.

Hlavní zásady během žlučníkové diety

Principem stravy je především vyloučení tučné stravy z jídelníčku, tuk je povolen do maximálně 60 g za den. Nejezte smažené, grilované a pečené pokrmy. Jídla si připravujte hlavně v páře, klasicky vařená v hrnci nebo je duste.

Doporučuje se vyhýbat čerstvému pečivu, ostrým kořeněným jídlům a polotovarům. Jídla se připravujte čerstvá – pokrmy si neohřívejte.

Dále je důležité:

– jíst pravidelně 4x – 5x denně, v rozmezí dvou až tří hodin maximálně
– každý den si dejte lehkou snídani
– pijte dostatek pitné vody bez bublinek

Vhodné potraviny pro žlučníkovou dietu

Maso
kuřecí, telecí, libové hovězí, jehněčí, svíčková, játra, ledvinky, srdce, mozeček, jazyk, bažant, divoká kachna, krocan, králík, holub, zajíc, jelen, srnčí, divoké prase

Ryby
treska, okoun, platýz, štika, lín, pstruh, krabí maso, čerstvý nebo chlazený tuňák

Nízkotučné mléko a mléčné výrobky
acidofilní mléko, tvarohy a sýry s nízkým obsahem tuku a cukru, zakysané smetany light

Ovoce
Ovoce konzumujte bez slupky, lze jíst i kompoty. Dávejte si mandarinky, jablka, hrušky, banány, pomeranče, jahody, maliny, grepy, ostružiny, melouny, broskve, meruňky

Zelenina
cuketa, brokolice, špenát, celer, hlávkový salát a jiné listové saláty, okurky bez slupky, mladá mrkev, chřest, květák, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, rajčata, žampiony

Obilné a škrobové produkty
těstoviny, pudink, kukuřičné lupínky, rýže, mouka, bramborová mouka, ovesné vločky

Dále:
– bramborová kaše
– brambory na loupačku
– suchary
– piškoty
– lehké bábovky
– ovocné koláče
– pečivo a jiné výrobky z kynutého těsta
– pšeničný a celozrnný chléb – ne však úplně čerstvý
– polévky s méně tuku a s malým množstvím koření
– máslo, měkké margaríny, rostlinné oleje
– bylinky
– rajský protlak, nepikantní kečup
– koření: skořice, hřebíček, kmín, nové koření, anýz, muškát, bobkový list, jalovec

V omezeném množství lze konzumovat džemy, med, hroznový cukr, sladidla, cukr a dušenou drůbeží šunku. Pít můžete kromě nebublinkové vody i mléčné koktejly, minerálky bez bublin, slabou kávu, čaje, bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy.

Chcete opravdu zhubnout? Žádná zázračná dieta neexistuje!
Chcete jednou pro vždy zhubnout bez hladovění, jo-jo efektu a zbytečné dřiny ve fitku? Máme pro vás řešení. Unikátní metoda hubnutí, která funguje. Nutriční typologie:


Ti, kteří zhubli, na to šli chytře:

– Nedrželi hladovky
– Netrápili se zbytečně ve fitness
– Neutráceli peníze za předražené prášky

Chci se dozvědět více, nyní akce na konzultaci zdarma

Podobné články

Detoxikační dieta Antonie Mačingová: recepty
119839
Antónia Mačingová je slovenskou odbornicí na zdravou výživu a její populární metoda detoxikační diety byla shrnuta do knihy s názvem „Zhubněte jednou provždy“.Hubnutí podle MačingovéVe skutečnosti se nejedná o žádnou dietu, ale soustředí se ...
Mačingová: jídelníček na 28 dní
538211
Slovenská expertka na zdravou výživu Antónia Mačingová se ve své „dietě“ zaměřila na detoxikaci a harmonizaci těla. Jedná se o převratnou metodu ve stravování s daným programem na 28 dní.Více o této dietě jsme psali v článcích: Antónia Mačingová:...
Dieta každý druhý den
11060
Současná doba sebou nese i nové pokusy v dietách! Jak zhubnout a netrápit se? Neustálé omezování v jídle potřebuje skutečně silnou vůli, což značí pro mnohé osoby velký problém. Je pro vás dobrým nápadem se omezovat jen jeden den a druhý si dopřát jí...
Krabičková dieta
4323
Krabičková dieta má základ v pestré a pravidelné stravě. Tělu dodáváte dostatek živin, proto je spokojené a netrpí hlady. Jestliže si ale necháte jídla připravovat a dopravovat dovážkovou službou, je třeba pečlivě vybírat, aby vám maximálně vyhovoval...
No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Označeno s: , , ,