O zdravotních účincích červené řepy se lidé přesvědčili už v době starých Římanů. Pochází ze Středomoří, dnes se však pěstuje především ve východní Evropě a v USA. Červená řepa je velmi chutnou kořenovou zeleninou se spoustou zdraví prospěšných látek. Díky malému množství kalorií je vhodná během hubnutí.
Červená řepa přispěje k hubnutí
Při hubnutí se musí stát červená řepa pomocníkem číslo jedna! Proč? Především jde o levnou zeleninu a snadno dostupnou. Červená řepa se vyznačuje silnými detoxikačními účinky. Čistí střeva, krev, ledviny a játra. Stará se o celkovou regeneraci organismu a o odplavení škodlivých látek z žaludku, ale také z mozku. Pomáhá rovněž se vstřebáváním potravy a reguluje procesy v lidském organismu, což je důležité pro zdravé hubnutí. Způsob konzumace při hubnutí se odráží podle vašeho metabolického typu, který zjistíte pomocí výživového poradce. Následně budete vědět, kdy jíst a kolik červené řepy, aby bylo hubnutí maximálně efektní.
Účinné látky v červené řepě:
- kyselina listová
- vláknina
- antioxidanty
- železo
- vitamíny – C, B1, B2, B6, A, E
- aminokyseliny
- jód
- mangan
- křemík
- zinek
- vápník
- hořčík
- měď atd.
Další přednosti:
- podpora metabolismu
- pomáhá při zácpě i při průjmech
- podporuje imunitu, růst buněk a funkci mozkových buněk
- zamezuje ukládání cholesterolu a přebytečných tuků
- zvyšuje množství žaludečních šťáv
- podporuje ostrý zrak
- pozitivně působí na srdce, okysličuje buňky v těle
- pomáhá při boji s plísněmi
Pochutnejte si na červené řepě!
Nejčastěji se doporučuje konzumace syrové červené řepy – třeba pití čerstvé šťávy. Vařená červená řepa má stravitelnější formu vlákniny, méně vitamínů, ale antioxidační účinky se nemění. Řepa se vaří ve slupce. Bude vám chutnat v zeleninových salátech, jako příloha – naložená, v pomazánkách, v polévkách, v rizotu, apod.
Recept pro červenou řepu:
Červená řepa s křenem Ingredience: 400 g červené řepy 200 g jablek 50 g křenu jogurtový dresink Postup: Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemné proužky. Křen také jemně nastrouháme. Vše smícháme, přelijeme jogurtovým dresinkem a dobře promícháme. Salát podáváme chlazený jako přílohu k masu.