Kombucha je nám známá jako čínská houba, ale vlastně jde o shluk kvasinek připomínající houbu. Pěstování probíhá v oslazeném čaji, kde dojde k fermetaci a následně vznikne sladkokyselý a bioaktivní nápoj s mnoha léčivými schopnostmi. Chutí kombucha připomíná sekt nebo vinný střik. Kombucha aktivuje látkovou výměnu, tudíž je skvělou součástí diet.
Účinné látky v kombuše
Kombucha obsahuje mnoho účinných látek, hlavně hodně vitamínů a minerálů.
Konkrétně obsahuje například:
kyselinu listovou
kyselinu mléčnou
kyselinu jablečnou
minerální látky – vápník, sodík, železo, zinek, měď, hořčík, draslík
vitamíny – C, K, B1, B2, B3, B6, B12
kvasinky
kofein
kyselinu glukonovou,
kyselinu glukuronovou,
Kombucha a redukční diety
Kombucha nemá žádné vedlejší účinky a mohou ji pít také děti do tří let. 2 dcl nápoje vypijte ráno nalačno a posléze několikrát během dne. V případě, že se snažíte zhubnout, doporučuje se pít třikrát denně před jídlem.
Jestliže budete kombuchu pít až po jídle, nemusí dojít k hubnoucímu, ale k opačnému účinku.
Kombucha ovlivní zdraví a potlačí nadměrnou tvorby tuku až při dlouhodobém užívání. Na kombuchové pití si ale tělo zvykne a postupně se může snižovat efekt, proto je dobré si dělat přestávky v pití, postačí jednou za tři měsíce, minimálně na jeden týden. Kombuchový nápoj je nízkokalorický, ale i tak umí dodat tělu mnoho energie a zažene pocit hladu.
Nápoj z kombuchy pro zdraví a krásu
Nápoj z kombuchy se vyrábí z třtinového cukru, uvařeného černého nebo zeleného čaje a z kombuchové kultury. Následně probíhá aspoň sedm dní kvašení ve skleněné lahvi. Zlepšuje funkci střev, protože pomáhá se vstřebáváním výživných látek.
Udržuje střevní mikroflóru, podporuje fungování ledvin a jater, chrání buňky a podporuje imunitní systém. Přítomné kvasinky jsou prospěšné pleti. Kombucha odstraňuje z těla těžké kovy, jedovaté látky a nikotin.