Antónia Mačingová je slovenskou odbornicí na zdravou výživu a její populární metoda detoxikační diety byla shrnuta do knihy s názvem „Zhubněte jednou provždy“.
Ve skutečnosti se nejedná o žádnou dietu, ale soustředí se na odvod přebytečné vody z těla a na očištění od škodlivin. Díky metodě Mačingové dostanete do těla potřebné množství živin a tělo začne vylučovat nepotřebné látky. Následkem je zhubnutí. Nepůjde tak o ztrátu kilogramů, ale spíše o objem – centimetry.
Dieta Mačingové: Tři jídla za den
Během detoxikační diety podle Mačingové budete konzumovat tři jídla denně, množství není nijak omezeno. Pokud budete pociťovat během jídla hlad, můžete mezitím jíst rozinky s mandlemi nebo ořechy. Jestliže chodíte spát pozdě, dopřejte si opakování večeře.
Nezapomínejte pít 3-4 litry vody za den.
Tipy na recepty:
Rychlá hrachová polévka
400 g mraženého hrášku
půlka citronu
2 lžíce bazalkového pesta
podle chuti sůl a mletý pepř
1 lžíce másla
Hrášek nasypte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Přidejte bazalkové pesto a podle chuti trochu mletého pepře. Vařte cca 20 minut. Na konci vaření dejte do polévky lžíci másla. Jakmile polévka trochu vychladne, rozmixujte ji do krému ponorným mixerem.
Brokolice se sýrem
450 g brokolice
180 g 30% eidamu
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl
Brokolici očistěte, rozdělte na malé růžičky a vložte do vroucí osolené vody na několik minut. Na olivovém oleji lehce osmahněte nakrájený česnek. Uvařenou brokolici sceďte a propláchněte studenou vodou. Přidejte k česneku na pánev a chvíli míchejte. Horkou brokolici s česnekem posypte strouhaným sýrem
TIP: Přečtěte si – TEST Proteinových diet
Prokládaná cuketa
2 středně velké cukety
olivový olej
sušená bazalka
tvrdý sýr
česnek
sójová omáčka
Do trošky olivového oleje přidejte sůl, sušenou bazalku, mletý pepř a lžíci sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a vše vylijte na plech. Na směs naklaďte na kolečka nakrájené cukety a nechte zapékat při 200 °C cca 15 minut.
Salát z červené řepy
900 g červené řepy
330 g sterilizované mrkve s hráškem
2 natvrdo uvařená vejce
100 g kyselých okurek
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
Dejte si vařit červenou řepu asi na dvě hodiny. Vychladlou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte mrkev s hráškem, drobně nakrájenou okurku a nasekaná vejce. Nakonec dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a nejlépe nechte uležet do druhého dne.
Přečtěte si také: Mačingová: jídelníček na 28 dní
Co dělat po skončení detoxikace?
Vaše tělo bude po detoxikaci zbavené škodlivin. Odkyselí se a budete mít dostatek živin a antioxidantů. Určitě se nevracejte ke starým známým zvyklostem, ale nasaďte pravidelnou stravu aspoň pětkrát denně.
Vhodný jídelníček si můžete nechat vytvořit u výživového specialisty. Potom budete vědět, že tělo dostává to, co mu vyhovuje a vy budete mít kromě shozených kilogramů i mnohem lepší zdraví.
Možem pokračovať v dietě aj keď mám už 6 deñ hnačky a mám ulceroznu kolitidu? A ak nejem mäso aka je náhrada. Já jem iba rybu môže to byť náhrada mäsa?