Ovesné otruby velice úspěšně napomáhají hubnutí, protože obsahují rozpustnou vlákninu. Obsahují málo kalorií, ale i tak dovedou velice dobře nasytit. Zkuste nastartovat váš den jídlem, kde nebudou chybět ovesné otruby a uvidíte, že si hned všimnete rozdílu.
Při porovnání ovesných vloček a otrub bylo zjištěno, že otruby mají o 50 % více vlákniny. Dochází tak k efektivnějšímu snižování cholesterolu a hubnutí. Obsah kalorií je naopak nižší než u ovesných vloček. Dále nechybí otrubám z ovsa proteiny, minerály a antioxidanty.
Při každodenní konzumaci vám ovesné otruby ochrání zdraví tím, že vylepší činnost střev. Chrání rovněž před cukrovkou a rakovinou tlustého střeva. Doporučují se při zácpě. Hodí se pro pacienty s diabetem a preventivně působí na kardiovaskulární nemoci.
Čím jsou ještě lidskému tělu prospěšné ovesné otruby:
- zbavíte se pocitu hladu a přejde vás chuť na hledání něčeho sladkého na zub
- k jídlu stačí malá porce
- umí vstřebat kalorie ve střevě a následně je vyloučí
- zpomaluje vstřebávání cukru – glukózy
- ustálí hladinu cukru v krvi
Další tipy na jídla:
- ovesné otruby přidávejte do slaných i sladkých placek
- přidávejte si je do těst na pečivo
- smíchejte je s jogurty, tvarohy
- otruby přimíchejte do polévek
- zdobte saláty
- strouhanku nahraďte mletými ovesnými otrubami