Celiakie je geneticky přenosnou nemocí a jedná se o nesnášenlivost lepku. Lepek- gluten je bílkovinou obsaženou v obilí.
Během bezlepkové diety se musí osoby s celiakií vyhýbat obilovinám – pšenici, žitu, ovsu, žitovci, ječmeni. V obchodech najdete různé potraviny bez lepku. Díky bezlepkové dietě se dá zbavit i nadváhy.
Dieta a potraviny bez lepku
Bezlepková dieta je určitou cestou, jak zhubnout. Vlastně budete jíst zdravěji, protože snížíte příjem cukrů, sacharidů a špatných tuků. Jestliže nepatříte mezi celiaky a pouze si myslíte, že díky jídlu bez lepku snížíte váhu, můžete narazit. Není problém najít produkty opatřené označením „bez lepku“, ale zjistíte, že uvedená jídla mají mnoho kalorií a ještě nemají dostatek živin.
Dostatečný přísun živin je nevyhnutelný, jinak bude tělo hladovět a vy budete unavení a bez energie. Základem bezlepkové diety je se vyhnout potravinám, kde tvoří základ obilí. Ke zhubnutí vám příliš nepomohou balené potraviny, pivo, rychlé občerstvení apod. Preferujte čerstvé jídlo!
Pozor na skrytý lepek!
Vybrané potraviny je třeba sledovat a přečíst si etikety, protože lepek můžete objevit i v řadě potravin, od kterých byste to nečekali – zmrzliny, koření, instantní potraviny…
Na co si dát pozor při bezlepkové dietě:
Některé bezlepkové potraviny mají velké množství cukru a tuku pro lepší efekt zhubnutí vybírejte vysoce bílkovinný základ stravy: sóju a sójové mouky, ale zapomeňte na sójovou omáčku při dietě se hodí produkty z prosa a z pohanky. Nezapomínejte na pravidelné porce jídla během celého dne.
Tip na závěr
Přepadají vás neovladatelné chutě na těstoviny, chleba nebo aspoň zdravé sladkosti? Upečte si je doma a použijte k jejich výrobě rýžovou, mandlovou nebo kokosovou mouku.