Žlučník patří mezi orgány zažívacího ústrojí a najdete ho na pravé straně břicha, na spodní straně jater v „podžebří“. Pokud pociťujete bolest v pravém podžebří, cítíte se po tučném nebo ostrém jídle těžce nebo máte zažívací problémy, pusťte se do žlučníkové diety.
Lékaři doporučují žlučníkovou dietu v případech žlučníkových kamenů, zánětu žlučníku, nádorech žlučníku a při žlučníkové kolice.
Hlavní zásady během žlučníkové diety
Principem stravy je především vyloučení tučné stravy z jídelníčku, tuk je povolen do maximálně 60 g za den. Nejezte smažené, grilované a pečené pokrmy. Jídla si připravujte hlavně v páře, klasicky vařená v hrnci nebo je duste.
Doporučuje se vyhýbat čerstvému pečivu, ostrým kořeněným jídlům a polotovarům. Jídla se připravujte čerstvá – pokrmy si neohřívejte.
Dále je důležité:
– jíst pravidelně 4x – 5x denně, v rozmezí dvou až tří hodin maximálně
– každý den si dejte lehkou snídani
– pijte dostatek pitné vody bez bublinek
Vhodné potraviny pro žlučníkovou dietu
Maso
kuřecí, telecí, libové hovězí, jehněčí, svíčková, játra, ledvinky, srdce, mozeček, jazyk, bažant, divoká kachna, krocan, králík, holub, zajíc, jelen, srnčí, divoké prase
Ryby
treska, okoun, platýz, štika, lín, pstruh, krabí maso, čerstvý nebo chlazený tuňák
Nízkotučné mléko a mléčné výrobky
acidofilní mléko, tvarohy a sýry s nízkým obsahem tuku a cukru, zakysané smetany light
Ovoce
Ovoce konzumujte bez slupky, lze jíst i kompoty. Dávejte si mandarinky, jablka, hrušky, banány, pomeranče, jahody, maliny, grepy, ostružiny, melouny, broskve, meruňky
Zelenina
cuketa, brokolice, špenát, celer, hlávkový salát a jiné listové saláty, okurky bez slupky, mladá mrkev, chřest, květák, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, rajčata, žampiony
Obilné a škrobové produkty
těstoviny, pudink, kukuřičné lupínky, rýže, mouka, bramborová mouka, ovesné vločky
Dále:
– bramborová kaše
– brambory na loupačku
– suchary
– piškoty
– lehké bábovky
– ovocné koláče
– pečivo a jiné výrobky z kynutého těsta
– pšeničný a celozrnný chléb – ne však úplně čerstvý
– polévky s méně tuku a s malým množstvím koření
– máslo, měkké margaríny, rostlinné oleje
– bylinky
– rajský protlak, nepikantní kečup
– koření: skořice, hřebíček, kmín, nové koření, anýz, muškát, bobkový list, jalovec
V omezeném množství lze konzumovat džemy, med, hroznový cukr, sladidla, cukr a dušenou drůbeží šunku. Pít můžete kromě nebublinkové vody i mléčné koktejly, minerálky bez bublin, slabou kávu, čaje, bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy.